De dwarsfluit is een veelzijdig instrument. Je kunt er in je eentje op spelen, maar ook in een groepje op school of in een ensemble van de muziekschool. Je kunt er klassieke muziek op spelen, maar ook moderne muziek of pop, je kunt samen met een pianist of met een gitarist spelen, maar ook met begeleiding van een cd. En… een dwarsfluit draag je gemakkelijk overal mee naar toe.

Als regel beginnen kinderen vanaf groep 5 met dwarsfluit. Hoe jong je precies kunt beginnen, is vooral afhankelijk van je lichamelijke ontwikkeling. Wie zo’n 20 minuten per dag oefent, kan na een paar maanden al heel wat liedjes spelen. Een fluit is een flinke investering, maar koop nooit een “tweedehandsje” dat niet door de dwarsfluitdocente is beoordeeld. De beste aanschaf is een Yamaha-fluit (ca. 600 Euro). Dan heb je gewoon een heel goede fluit, met garantie. Er zijn ook fluiten te koop tussen 180 en 400 Euro, maar die zijn meestal kwalitatief veel minder. Veel beginnende leerlingen huren de fluit eerst een jaar; bij verschillende muziekhandels in de regio bestaat die mogelijkheid.

De dwarsfluitlessen worden doorgaans eerst gegeven als groepslessen; de eerste twee jaar 3 leerlingen in 45 minuten, het derde jaar 3 leerlingen in 60 minuten. Vanaf het vierde jaar bestaat de mogelijkheid, individueel les te krijgen. Indien geen groep gevormd kan worden, moet soms al in een eerder stadium begonnen worden met individuele les.

Docente is Marion Rohaan.