De populariteit van de gitaar is ongetwijfeld mede te danken aan het feit dat het instrument in de popmuziek zoveel gebruikt wordt. Meespelen met nummers van YouTube hoort er helemaal bij.

Je kunt een gitaar gebruiken om een melodie te spelen, maar ook om akkoorden te spelen als begeleiding, en natuurlijk is een gitaar ook een heel ritmisch instrument.

Er bestaat mooie muziek voor gitaar solo, maar de gitaar wordt ook veel gebruikt als begeleidingsinstrument (bijvoorbeeld bij zang) en in allerlei samenspelcombinaties: gitaarduo, gitaar plus fluit, enzovoort. Daarnaast biedt de gitaar ook praktische voordelen: je kunt ‘m makkelijk meenemen en een gitaar is niet duur. Een beginnersgitaar koop je al voor ca. 95 Euro; een elektrische gitaar plus versterker voor beginners kost ca. 275 Euro.

Docenten zijn Tim de Haan en Ties Roeleveld.