Het orgel wordt wel de koningin van de muziekinstrumenten genoemd. Zoveel verschillende klankkleuren uit één instrument, zo’n indrukwekkend geluid en vaak ook nog zo prachtig om te zien! Een goede organist is tegenwoordig wel héél welkom: in veel kerken zit men werkelijk te springen om iemand die het orgel kan bespelen tijdens de kerkdiensten.

De Rijssense Muziekschool heeft al heel wat kerkorganisten opgeleid. Op dit moment zijn er in Nederland waarschijnlijk nauwelijks muziekscholen te vinden met méér orgelleerlingen dan in Rijssen! Geen wonder dat ook orgelstudenten van conservatoria voor hun praktijkstage vaak naar de Rijssense Muziekschool worden verwezen: dáár kunnen ze het vak leren. Voor het geven van orgellessen beschikt de Muziekschool over een prachtig pijporgel, gebouwd door de firma Klop uit Garderen in 1998. Leerlingen die toegang hebben tot een kerkorgel, krijgen ook wel les in hun eigen kerk.

Van tijd tot tijd maken de orgelleerlingen excursies naar historische of nieuwe pijporgels. Zo zijn we al eens in Groningen geweest, verschillende keren in Zwolle, naar het Muziekcentrum in Enschede en de afgelopen keer naar het orgelmuseum in Elburg en een orgelmakerij in Heerde. Jaarlijks verzorgen de gevorderde orgelleerlingen een concert in de stadhuishal of in de Schildkerk; wie nog niet zo lang les heeft, krijgt de gelegenheid om tijdens de voorspeelavonden in een van de plaatselijke kerken (Sion, Hoeksteen) te spelen.

Naast klassieke muziek en kerkmuziek kan ook het lichtere genre worden behandeld tijdens de orgellessen; de keuze van de muziek wordt mede afgestemd op de voorkeur van de leerling. De orgellessen worden gegeven als individuele lessen.

Docenten zijn Maurits Bunt en Gerrolt Droogsma