In de Rijssense Muziekschool worden sinds de opening in 2010 wisselende exposities gehouden met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Na de openingsexpositie met werk van Gerda van der Linden en Ton Werger volgden onder meer Janny Munk, Gompert Gazan, Michel van Dijk, Karin Samsen en Annelies Gorter. De leerlingen van de Muziekschool worden op die manier wekelijks met beeldende kunst in aanraking gebracht, maar bezoekers kunnen ook zomaar even binnen komen lopen om de schilderijen te bekijken. “En dat gebeurt regelmatig”, vertelt directeur Dick Sanderman. “Dat de exposities in een behoefte voorzien, blijkt ook wel uit het feit dat veel middelbare scholieren hier kunstwerken komen bekijken in het kader van een CKV-opdracht voor school”.

In de kerstvakantie vond weer een wisseling plaats: het werk van Henk Rohaan maakten plaats voor pastels van Jaco Wessels uit Nijverdal. Wessels zet zich actief in voor de Vereniging van Huntington en maakt ook werk in opdracht, waarvan de opbrengsten ten bate zijn van deze vereniging. De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte waartegen geen medicijn bestaat. Het is een slopende ziekte met verschijnselen die lijken op die van Alzheimer, ALS en Parkinson. De ziekte openbaart zich vaak tussen de dertigste en veertigste levensjaar. In een periode van gemiddeld 15 jaar takelen mensen steeds verder af met uiteindelijk de dood tot gevolg. In Nederland zijn er ongeveer 1700 patiënten.

Het is een ziekte die doodgezwegen wordt. Als je openlijk vertelt dat de ziekte in je familie voorkomt, heeft dat mogelijk gevolgen voor je hypotheek, werk en verzekering. Niet alleen voor jou, maar ook jouw familie. Toch moeten we wel in de openbaarheid treden. Het wetenschappelijk onderzoek komt steeds dichter bij het ontwikkelen van een medicijn. Maar door geldgebrek dreigt het onderzoek te stagneren. Er is een campagne gestart die tot doel heeft naamsbekendheid te genereren en geld in te zamelen voor onderzoek. (www.doodgezwegen .nl)

Jaco Wessels vertelt: “Zelf ben ik getrouwd in een familie waarin deze ziekte voorkomt. Dankbaar voor mijn eigen gezondheid doe ik vrijwilligerswerk voor de Verenging van Huntington en de genoemde campagne. Daardoor heb ik de laatste jaren weinig tijd gehad voor mijn hobby. Het schilderen kwam op een laag pitje te staan.

In het voorjaar van 2017 werd mijn schilderijen ‘ontdekt’ door kunstenaar Frans Houben uit Ootmarsum. Gedurende de zomerperiode hebben een aantal van mijn schilderijen in zijn galerie gehangen. Voor mij betekende dit vooral een stimulans om het schilderen weer op te pakken. Ik probeer nu met mijn pastel schilderijen een bijdrage te leveren aan de campagne. Vandaar de naam Pastel voor Huntington. Alle opbrengsten uit verkoop en/of opdrachten gaan volledig naar het wetenschappelijk onderzoek.

In de Rijssense Muziekschool hangt nu een selectie van mijn schilderijen. Het betreft werk van langer geleden, maar ook recent werk. Bij voorkeur gebruik ik pastel. Dit medium is in Nederland wat minder populair dan aquarel en acryl. Een goede tekening is de basis van een goed schilderij en pastel uitermate geschikt om je tekentalenten te gebruiken. Uiteraard is een goede tekening alléén onvoldoende. Ook van belang zijn compositie, kleurgebruik, sfeer en het weglaten van de overbodige details”.

De expositie van Jaco Wessels is tot eind maart dagelijks te zien tijdens de openingsuren van de Muziekschool,