In de Rijssense Muziekschool worden sinds de opening in 2010 wisselende exposities gehouden met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Na de openingsexpositie met werk van Gerda van der Linden en Ton Werger volgden onder meer Janny Munk, Gompert Gazan, Michel van Dijk, Karin Samsen, Annelies Gorter en Ineke KleinJan. De leerlingen van de Muziekschool worden op die manier wekelijks met beeldende kunst in aanraking gebracht, maar bezoekers kunnen ook zomaar even binnen komen lopen om de schilderijen te bekijken. “En dat gebeurt regelmatig”, vertelt directeur Dick Sanderman. “Dat de exposities in een behoefte voorzien, blijkt ook wel uit het feit dat veel middelbare scholieren hier kunstwerken komen bekijken in het kader van een CKV-opdracht voor school”.

In de afgelopen jaren kwamen de contacten met kunstenaars vaak tot stand via de Kunstkring Rijssen en Heutink Creatief. Nu beide instellingen er niet meer zijn, is de Muziekschool een samenwerking aangegaan met Kunstfabriek in Nijverdal. In de oude textielfabriek van Ten Cate werken nu vijftien kunstenaars samen. Ze hebben er elk hun eigen atelier, maar zien Kunstfabriek ook als een gezamenlijke broedplaats die de creativiteit prikkelt.

De eerste twee kunstenaars die in de Rijssense Muziekschool exposeren, zijn Rinke Slump en Leidi Schwarte. Rinke Slump gebruikt verschillende technieken, van aquarel en krijt tot olieverf en acryl. Hoewel het portret hem bijzonder boeit, experimenteert hij ook met andere onderwerpen. Het bijna abstracte werk met de naam Ibbenbüren (zie foto) is daarvan een geslaagd voorbeeld.

Ook Leidi Schwarte beoefent verschillende technieken. Momenteel werkt zij vooral met acryl. In de Muziekschool hangt van haar -heel toepasselijk- een serie aquarellen van muziekinstrumenten, maar ook een fraaie pastel van Toetanchamon.

De expositie van Rinke Slump en Leidi Schwarte is te zien tot eind september tijdens de openingsuren van de Muziekschool.