Vorig jaar behaalde Joanne Maljaars haar D-diploma voor blokfluit aan de Rijssense Muziekschool. Maar ze hing de fluit niet aan de wilgen: nog steeds krijgt ze blokfluitles op de Muziekschool, intussen al voor het tiende jaar. En als zij na de zomervakantie in Leiden gaat studeren, gaat de blokfluit ook mee en krijgt ze in Den Haag les van een conservatoriumdocent, wellicht van Daniël Brüggen. Brüggen was een van de oprichters van het befaamde Amsterdam Loeki Stardust Quartet, dat 30 jaar lang succesvol was op concertpodia over de hele wereld.

Hoe kwam Joanne op het idee om naast haar universitaire studie ook blokfluitles te volgen in Den Haag? “In m’n vrije tijd ben ik van jongs af aan met de blokfluit bezig, daar beleef ik veel plezier aan. Toen ik op internet zag dat de Universiteit van Leiden een programma Practicum Musicae aanbiedt, waar universiteitsstudenten les kunnen krijgen van hoofdvakdocenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, leek het me de moeite waard om te proberen daarvoor in aanmerking te komen. Door corona moest dat in de vorm van een online auditie, waarvoor je fimopnames van je spel moest insturen”. En dat is dus gelukt!

Wat houdt dat Practicum Musicae precies in? “Het is een soort minor op het conservatorium, een opleiding voor studenten die naast hun universitaire studie op een behoorlijk niveau met hun instrument bezig willen zijn, zonder dat dit uitmondt in een professionele muziekcarrière. Via dit programma krijg je wekelijks een individuele les van vijftig minuten op je instrument, met daarnaast de mogelijkheid van samenspel met een begeleider én drie kwartier klassikale les in muziektheorie. Ik zie het als een mooie kans om veel bezig te zijn met m’n hobby, om nieuwe contacten op te doen, andere inzichten te ontwikkelen en m’n muzikale vaardigheden verder te ontwikkelen”.

Blokfluitdocente Karin Slijkhuis van de Rijssense Muziekschool was blij verrast toen Joanne het nieuws kwam vertellen. “Ik heb 10 jaar lang met veel plezier gewerkt met Joanne: erg leuk dat ze nu in Den Haag verder gaat, misschien wel met één van de mensen van het Amsterdam Loeki Stardust Quartet als docent: dat worden vast en zeker inspirerende lessen!”