Orgelleerlingen van de Rijssense Muziekschool gingen zaterdag 18 juni op excursie ​naar het grootste orgel van oost-Nederland: het vierklaviers orgel van de Lambertusbasiliek in Hengelo. Enkele leerlingen waren helaas verhinderd: die hebben wat gemist! Dirigent-organist Louis ten Vregelaar ontving ons en nam royaal de tijd om uit te leggen hoe het orgel in de liturgie van de Lambertusbasiliek wordt gebruikt. Er moest nog even een tongwerkpijpje worden bijgestemd: ook interessant om dat eens van dichtbij mee te maken. En daarna mocht er gespeeld worden! Voor veel leerlingen was dit de eerste keer dat ze op een elektro-pleumatisch orgel speelden. Da’s best wel even wennen, als je merkt dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken van de toets en het moment dat de toon klinkt. En dan die weelderige akoestiek erbij! ’t Was een mooie ervaring – en waarschijnlijk hebben er in tijden niet zoveel Geneefse psalmen in de Lambertus geklonken als op deze morgen.