Aan de wandel rondom Rijssen – Fotografie van Dick Sanderman

jun 26, 2024

In de Muziekschool is momenteel een kleine foto-expositie te zien met werk van Dick Sanderman, oud-directeur en docent van de Muziekschool. De foto’s lagen al een paar jaar klaar om geëxposeerd te worden. Toen kwam echter corona met alle beperkingen, waardoor er geen exposities konden worden gehouden. Dit voorjaar zijn de foto’s al wel geëxposeerd in het Rijssens Museum, en nu is het eindelijk zover dat ze ook in de Muziekschool te zien zijn.

Voor deze expositie selecteerde Dick Sanderman een aantal herkenbare Rijssense taferelen, waaronder de Pelmolen, de Schildkerk, de kasteelgracht rond de Oosterhof en de schaapskudde op de Borkeld.

Sanderman wandelt regelmatig, dichtbij Rijssen maar ook verder weg. De foto’s in deze expositie zijn heel bewust geselecteerd op hun herkenbaarheid voor de Rijssense bezoeker. Technisch en artistiek zouden er ongetwijfeld andere foto’s geselecteerd kunnen worden, maar dat waren ditmaal niet de zwaarst wegende criteria. Geen kunstzinnige macro’s of beelden van verre reizen, maar toegankelijke en herkenbare taferelen dichtbij huis.

De belangstelling voor fotografie zat er bij Dick al vroeg in. Zijn vader fotografeerde, twee ooms waren actief binnen de Rijssense fotoclub Aldolem. Als jochie ging Dick al regelmatig met de ooms mee naar de avonden van de fotoclub bij café Royal. Tijdens zijn 48 jaar lange loopbaan aan de Rijssense Muziekschool fungeerde hij ook als huisfotograaf: de vele foto’s van musicerende leerlingen op de website van de Muziekschool getuigen daarvan. Ook al is hij sinds september vorig jaar met pensioen, als fotograaf is hij nog steeds zoveel mogelijk aanwezig bij de uitvoeringen van de Muziekschool.