Afscheid Dick Sanderman

sep 2, 2023

Met een een concert in de Schildkerk, verzorgd door vier oud-leerlingen, nam de Muziekschool afscheid van Dick Sanderman, die na 48 jaar aan de school verbonden te zijn geweest nu met pensioen gaat.De kerk was mooi gevuld, heel wat oud-leerlingen, oud-collega’s en oud-bestuursleden gaven blijk van hun belangstelling. Dwarsfluitleerling Annely Haase speelde het Andante uit de Trois Mouvements van Jehan Alain, één van Dick’s geliefde muziekstukken. Er klonken ook composities van Dick zelf, onder meer voor orgel vierhandig. Een adembenemend verstilde uitvoering van “Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ” -ooit het favoriete Bachwerk van Dick’s moeder- werd door velen als een hoogtepunt van het concert ervaren.
In zijn afscheidstoespraak benadrukte Dick Sanderman hoezeer Rijssen zich gezegend mag weten met het feit dat de Muziekschool nog bestaat en floreert. Vooral door de rigoureuze bezuinigingen op cultuur rond 2012 zijn in Nederland de meeste muziekscholen wegbezuinigd of omgevallen. In 2007 waren er in Nederland 108 muziekscholen, in 2021 nog maar 12!
Na afloop maakten velen gebruik van de gelegenheid om Dick nog even te groeten.
Met de genodigden volgde nog een informeel samenzijn in de Learkamer. Samen zongen ze de pensionado toe: “Dick, kun je niet blijven, maak vijftig jaar vol: dat is wel te organiseren” – en dat op de melodie van het Twentse volkslied.
Dick gaat “in Ruhestand”, zoals de Duitsers zeggen, maar stilzitten doet hij niet. Voor de Muziekschool blijft hij voorlopig nog de public relations verzorgen: het schrijven van persberichten, het maken van foto’s bij uitvoeringen en het beheer van de website.