Benefietconcert bij afscheid Gerard Keilholtz

jul 6, 2024

Eén van de activiteiten die werden georganiseerd bij het afscheid van Gerard Keilholtz als keyboarddocent van de Muziekschool Rijssen was een benefietconcert in Zwolle. Keilholtz is daar al bijna een halve eeuw actief als dirigent-organist van de O.L.V.-basiliek. Hij wilde de leerlingen van de Muziekschool graag eens laten ervaren hoe het is om muziek te maken in deze prachtige kerk met z’n kathedrale akoestiek.
Het schoolorkest onder leiding van Dries Lansdorp had een groot aandeel in het concert. Het orkest startte pas in november vorig jaar en trad nu voor ’t eerst buiten Rijssen op. De vierentwintig jonge muzikanten speelden onder meer het eerste deel uit Eine kleine Nachtmusik van Mozart en het bekende Adagio van Albinoni. De vijftienjarige Joas Mensink speelde in Albinoni de solopartij op het koororgel van de basiliek. Op het grote Maarschalkweerdorgel speelde Joas het Thema met variaties van Hendrik Andriessen.
Anthonie Blonk speelde op de vleugel een nocturne van Chopin, een blokfluittrio vertolkte twee delen uit een concerto van Matthias Maute. Gerard Keilholtz begeleidde zelf fluitiste Annely Haase in muziek van Quantz en Rheinberger. Als afsluiting speelde hij “Nun danket alle Gott” van Karg-Elert.
Vanuit de Muziekschool was geprobeerd zoveel mogelijk oud-leerlingen van Gerard Keilholtz te mobiliseren om naar Zwolle te komen en dit concert bij te wonen. Aan die uitnodiging gaven velen gehoor. Namens de (oud-)leerlingen werden Gerard bloemen aangeboden door Gerjanne van der Stouw.
Na zijn pensionering bij de Muziekschool blijft Keilholtz nog wel actief als
kerkmusicus van de basiliek in Zwolle en als titulair organist van de basiliek in Raalte.

 

Veel méér foto’s op onze Facebookpagina