Examenweek: 82 geslaagden!

jun 27, 2020

Examenweek Muziekschool: 82 geslaagden

 

Ze waren er klaar voor, de leerlingen van de Rijssense Muziekschool die eind maart hun felbegeerde diploma dachten te gaan halen. Maar toen kwam corona en kon de geplande examenweek niet doorgaan. Na zo’n tien weken waarin de lessen online gegeven werden, konden de leerlingen vanaf eind mei weer naar de Muziekschool voor hun wekelijkse les.

Afgelopen week vonden de examens alsnog plaats: 82 kandidaten behaalden hun diploma of getuigschrift. Voorgaande jaren werden die diploma’s altijd uitgereikt tijdens het laureatenconcert, een feestelijke bijeenkomst in het Parkgebouw waar succesvolle muziekstukken uit de examenprogramma’s nog eens werden herhaald. Dat kon deze keer ook niet: de gekalligrafeerde diploma’s lagen al klaar en konden meteen worden meegenomen nadat ook de cijferlijst ter plekke was ingevuld.

Dit jaar zijn er drie leerlingen die op het hoogste niveau examen doen: Joanne Maljaars, Daniëlle Rolleman en Vera Zwolsman meldden zich voor het D-examen blokfluit en hebben dit al deels afgerond. Het openbare gedeelte van hun examen kon vanwege de beperkende overheidsmaatregelen niet plaats vinden en is uitgesteld tot begin oktober. Met de drie D-examens erbij zal het aantal geslaagden dus op 85 uitkomen.

Voor leerlingen én docenten is de weg naar deze examenweek vanwege de lockdown niet eenvoudig geweest. “Online muziekles geven heeft toch echt beperkingen; je kunt de leerling veel beter op zo’n examen voorbereiden wanneer je hem of haar in levenden lijve ziet, ook al is het dan op anderhalve meter afstand”, aldus één van de docenten. “Heel knap hoe de leerlingen het in die periode van afstandsonderwijs toch hebben volgehouden om te blijven oefenen voor het examen!” Na de laatste examens is er nog één week les, en dan kunnen leerlingen en docenten genieten van een welverdiende vakantie.