Examenweek met 49 kandidaten

mrt 13, 2023

Het zijn weer spannende tijden voor de leerlingen én de docenten van de Rijssense Muziekschool. De examenweek staat voor de deur: het moment waarop leerlingen laten horen wat ze kunnen, om daarmee een diploma of getuigschrift te behalen. Er zijn dit jaar 49 kandidaten die examen gaan doen: iets minder dan in voorgaande jaren, maar dat heeft te maken met het feit dat recent drie docenten zijn gepensioneerd. Hun opvolgers nemen even de tijd om de leerlingen te leren kennen, en dan kun je niet na drie maanden al examens gaan afspreken. De examenweek loopt van dinsdag 28 maart tot en met zaterdag 1 april. De diploma’s en getuigschriften worden uitgereikt tijdens het laureatenconcert op dinsdag 25 april in de grote zaal van het Parkgebouw, aanvang 19:30 uur.
Het hoogtepunt van de examenweek zijn altijd de D-examens: dat is het hoogst haalbare diploma op de Muziekschool, vergelijkbaar met een toelatingsexamen voor het conservatorium. Dit jaar zijn er twee leerlingen die D-examen gaan doen: Emma Harbers op blokfluit en Annely Haase op dwarsfluit. Hun examen is openbaar. Het vindt plaats op zaterdagmorgen 1 april in de Schildkerk, aanvang 10:30 uur. Emma en Annely worden begeleid op piano, orgel, fluit en tamboerijn. Het belooft een gevarieerd en origineel examenconcert te worden, met muziek van o.a. Telemann, Reicha, Sammartini en Berkeley. De toegang is gratis.
Tijdens de examenweek fungeren de docenten bij elkaars examens als gecommitteerde. Daardoor zullen sommige lessen moeten vervallen: een docent kan nu eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk zijn.