Instrumentencarrousel 2024

mrt 20, 2024

Ook dit jaar organiseert de Muziekschool weer een instrumentencarrousel voor leerlingen van de basisscholen. Dinsdag waren de leerlingen van De Ronde Maat en In den Climtuin aan de beurt: ze maakten een ronde langs verschillende lokalen, waarbij ze kennis maakten met de viool, de blokfluitfamilie, de dwarsfluit, het orgel, de piano en de gitaren. Ademloos luisterden ze naar de verschillen in klank tussen allerlei pijpen van het orgel. Over adem gesproken: bij de dwarsfluit mocht iedereen zelf proberen een mooie toon te blazen op het kopstuk. En het lukte, zelfs bij de jongens! Een héél erg lange toonladder ontstond toen acht kinderen op twee piano’s na elkaar elk een reeks van acht tonen mochten spelen. Bij de blokfluiten kwam de hele familie tevoorschijn, van sopranino tot grootbas. De grootbas is zó lang dat je erbij moet gaan staan! In het gitaarlokaal kreeg iedereen de kans om -met behulp van gitaardocent Tim- de akoestische én de elektrische gitaar uit te proberen. Bij de viool gebeurde hetzelfde: ook al heb je nog nooit een viool vastgehouden, met deskundige hulp komt er toch meteen al muziek uit het instrument!
Woensdag kwamen de groepen 5 en 6 van In den Climtuin naar de Muziekschool voor opnieuw een instrumentencarrousel. Andere kinderen, deels ook andere instrumenten. Zo klonk het bekende vijftoonsrijtje “Boer, daar ligt een kip in ’t water”nu in een versie voor vijf kleine harpen. De kans om zelf even op de cello te spelen, lieten de kinderen zich niet ontgaan. En blazen op een saxofoon, dat is ook een uitdaging! Er werd weer enthousiast met de strijkstok gezwaaid in het vioollokaal, de deurtjes van het orgel gingen open zodat al die kleine en grote pijpen ook te zien waren – en in het gitaarlokaal kwam naast de akoestische en de elektrische gitaar ook de ukelele aan bod.
De kinderen ging vól nieuwe indrukken terug naar school. En voor de aanwezige docenten van de Muziekschool was het leuk om onder de bezoekers heel wat leerlingen en oud-leerlingen van de Muziekschool te ontdekken, ook onder de leerkrachten, onderwijsassistenten en begeleidende ouders. Een succesvolle formule, deze instrumentencarrousel!