Klavecimbel en Kleutermuziek bij Muziekschool Rijssen

jun 12, 2024

Met ingang van het komende cursusjaar 2024-2025 voegt de Rijssense Muziekschool een nieuw instrument toe aan het toch al brede scala aan instrumenten waarop les wordt gegeven: het klavecimbel. Orgeldocent Maurits Bunt uit Klarenbeek is ook actief als klavecinist en wil dit instrument in Rijssen gaan promoten. Wie geïnteresseerd is in klaviermuziek uit de tijd van Sweelinck, Bach en Händel kan nu dus klavecimbelles krijgen in Rijssen!

Het klavecimbel was eeuwenlang hét toetsinstrument in de huiskamer. Organisten oefenden thuis op het klavecimbel, en voor samenspel met fluit, viool of zang is het klavecimbel het ideale begeleidingsinstrument. In de achttiende eeuw moest het klavecimbel geleidelijk aan plaats maken voor de piano, maar sinds het midden van de twintigste eeuw is er weer volop interesse in de authentieke uitvoering van barokmuziek. Het klavecimbel is dus geen instrument dat je alleen in musea aantreft: ze worden ook volop nieuw gebouwd!

Tijdens het Open Huis op zaterdag 29 juni is Maurits Bunt ook aanwezig om uitleg en informatie te geven aan iedereen die méér wil weten over de mogelijkheden om in Rijssen klavecimbelles te volgen.

Zangdocente Fenny van Hemmen is tijdens het Open Huis ook aanwezig, samen met alle andere docenten. Fenny geeft niet alleen informatie over zanglessen voor tieners en volwassenen, maar ook over de cursus Kleuterzang die in het nieuwe cursusjaar wordt aangeboden. Met zingen hoef je niet te wachten tot het kind naar school gaat, integendeel: hoe eerder ouders met hun kind gaan zingen, hoe beter! Op een speelse manier worden de kinderen vanaf de eerste les al gestimuleerd om te luisteren naar zaken als hoog en laag, langzaam en snel, luid en zacht. Spelenderwijs wordt ook de basis gelegd voor een goede zangtechniek, met aandacht voor adem, houding en klank. Kinderen leren zich te uiten en met hun stem een verhaal te vertellen.

Het Open Huis van de Muziekschool vindt plaats op zaterdag 29 juni van 15:00 tot 17:00 uur in de Muziekschool, Oosterhofweg 49a in Rijssen.