Naar de Orgeltuin van Europa

mei 13, 2023

Voor organisten is de provincie Groningen een soort luilekkerland: nergens op de wereld vind je zóveel historische orgels op een kluitje als op het Groningerland. Organisten uit heel de wereld maken reizen naar het verre Groningen om daar al die prachtige instrumenten te bespelen. Ook orgeldocent Dick Sanderman is daar heel wat keren met zijn leerlingen naar toe gereisd. Er gaan nog verhalen over een reisje naar Zeerijp en omstreken, minstens 30 jaar geleden, dat eindigde op de autoambulance, omdat de motor van Dick’s Opel aan de kook was geraakt.
Op de eerste zaterdag van mei vindt altijd de Orgeldag Noord-Nederland plaats: dan kunnen de liefhebbers weer op tal van plaatsen terecht om Groningse orgels te bespelen. Deze keer nam Dick Sanderman twee leerlingen mee die tijdens de examenweek met uitzonderlijk mooie cijfers waren geslaagd: Joas Mensink (C) en Jaco Engbers (B). Ze bezochten de orgels in Noordbroek, Krewerd, Zuidbroek, Appingedam en Anloo. Vijf historische orgels op één dag: dan kom je wel met een hoofd vol indrukken thuis! Overal mochten ze zelf spelen.
Het orgel in Krewerd is gebouwd in 1531 en is daarmee het op één na oudste kerkorgel van Nederland. Alleen het koororgel van de Laurenskerk in Alkmaar (1511) is ouder. Vanwege de bijzonder luide klank spreken organisten soms gekscherend over de “schreeuwerd van Krewerd”. Zuidbroek klinkt lieflijker. Volgens kenners behoort het orgel van Noordbroek tot de mooiste van ons land. Dick Sanderman nam er in 2002 een cd op ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als kerkorganist. Ook in Appingedam en Anloo konden Jaco en Joas hun hart ophalen. Ze kwamen daarna zonder oververhitte Opel in Rijssen terug, al moest er onderweg wel even olie worden bijgevuld.
Met al z’n dertig leerlingen hoopt Dick Sanderman in juni nog eens op excursie te gaan, waarschijnlijk naar de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. En dat wordt dan z’n laatste tripje als docent: in september gaat hij met pensioen.