Noten oefenen via de app

nov 21, 2019

Een muziekinstrument leren bespelen is mooi, maar voor sommige leerlingen blijkt het notenschrift een behoorlijke hindernis te zijn. Op onze website vindt u enkele links naar websites waar je kunt oefenen met de namen van de noten. Handig, maar het kan tegenwoordig ook op de smartphone. Er zijn heel wat apps waarmee je kunt oefenen om beter te leren noten lezen. Ze zijn niet allemaal even prettig in gebruik: sommige gaan wel erg snel, andere maken het wel erg ingewikkeld. Ongetwijfeld zijn er méér die wel fijn werken, maar voor nu lichten we er twee uit:

Music Note Trainer Lite

App bestaat uit drie afdelingen: leren, oefenen en spelen. Oefenen (practice) is de meest geschikte. Een beetje kennis van Engelse termen is handig. Treble clef = G-sleutel. Bass clef = F-sleutel. Sharps and Flats = kruizen en mollen. Scale = toonladder. Helemaal onderaan staat: Practice keys. Hier benoem je de naam van de toetsen, wat uiteraard alleen relevant is voor bespelers van piano, keyboard en orgel. Een prima app!

Noten lernen

Een Duitse app, maar met een menu in vier talen: Engels, Duits, Frans en zelfs Pools! Heel fijn is dat je in deze app snel kunt switchen tussen het oefenen van notennamen (Buttons) en de namen van de toetsen (Piano). Ook de moeilijkheidsgraad kan worden ingesteld, en je kunt kiezen tussen G-sleutel, F-sleutel of een mix van beide. Ook deze app werkt perfect.