Orgelleerlingen op excursie

feb 12, 2023

Een groep van 18 orgelleerlingen van de Rijssense Muziekschool maakte zaterdag een excursie naar de Bergkerk in Deventer. De eeuwenoude kerk met de twee torens heeft een geweldige akoestiek. Het orgel, gebouwd door Holtgräve in 1843, klinkt imposant. Orgeldocent Dick Sanderman maakt met zijn Rijssense leerlingen één- of tweemaal per jaar zo’n excursie. In de Bergkerk waren ze al vaker, maar de reis ging ook wel eens naar Elburg, Epe, Kampen of zelfs naar Groningen. Sanderman: “Ik weet uit m’n eigen jeugd dat zulke excursies onvergetelijke ervaringen kunnen zijn. Voor ’t eerst in zo’n imposant oud kerkgebouw, voor ’t eerst die akoestiek ondergaan en die orgelklank horen: dat maakt echt indruk!” Ook nu genoten de jonge organistjes van de monumentale orgelklanken. Ze mochten allemaal ook zelf spelen: ouders die meekwamen als chauffeur -waaronder verschillende oud-leerlingen!- glommen van trots. Die 18, waren dat alle orgelleerlingen? “Nee, ik heb 27 leerlingen: er waren er ook een paar verhinderd”, aldus Dick Sanderman.
Voor Sanderman zou het weleens de laatste orgelexcursie geweest kunnen zijn: in september gaat hij met pensioen. “Nou ja, misschien organiseer ik nog wel een tripje vlak vóór de zomervakantie. Dan gaan we nog een keer naar de Plechelmus in Oldenzaal of zo. Als je ziet hoe de leerlingen genieten van zo’n ochtend, dat is toch goud waard?”

Op dezelfde dag ging dwarsfluitdocente Marion Rohaan met een groep leerlingen naar een concert van het Lais Kwartet in de Doopsgezinde kerk Zwolle: uiteraard een concert waarin de dwarsfluit ook meedeed, samen met gitaar, cello en zang. De 9 dwarsfluiters hadden eveneens een leuke middag en genoten van een zeer gevarieerd concert!