Verrassen, verwachten, verbinden

mrt 14, 2017

Studiedag Samenwerkende Twentse Muziekscholen

Voor een aandachtig gehoor van muziekschooldocenten uit heel Twente sprak wetenschapsjournalist Mark Mieras dinsdag over het spelende kind. De studiedag van de Samenwerkende Twentse Muziekscholen (STM) vond plaats in het Rijssense Parkgebouw. De STM wordt gevormd door de muziekscholen van Borne, Hof van Twente, Losser en Rijssen.

Mark Mieras legde uit wat muziek doet met de hersens van een mens. En die effecten zijn niet gering! Méér verbindingen in de hersenen, een beter onderscheidingsvermogen: het is goed om kinderen van jongs af met muziek vertrouwd te maken. En wat waarderen wij in muziek? De wisselwerking tussen verwachten en verrassen speelt daarbij een rol. Begrijpen hoé mensen leren: voor docenten is dat van groot belang! 

Daarna was het podium voor Zosja el Rhazi, jazz-zangeres, conservatoriumdocent en actief voor de organisatie Musicians Without Borders. In een actieve workshop ervoeren de docenten hoe Zosja met vluchtelingen in AZC’s bezig gaat om mensen aan elkaar te verbinden door ze samen te laten musiceren, zonder bladmuziek maar op gehoor en gevoel. De studiedag werd afgesloten met een lunch in het restaurant van het Parkgebouw, niet voor niets de nummer 2 bij de verkiezing van het meest gastvrije theater van Nederland.